Vitamin-K2

I tidigare texter har jag skrivit om vitamin-D och dess stora betydelse för hur frisk man kan bli. I dag tänkte jag fortsätta med detta tema och skriva om vitamin-K2.

Vegatus

Två typer av vitamin-K

Det finns två typer av vitamin-K, K1 och K2. K1 är av betydelse för blodets koagulation och är vad man mest tänker på när man talar om vitamin-K.

Vitamin K2 reglerar var calcium hamnar i kroppen.
Vitamin-D gör att calcium tas upp i tarmen och kommer in i kroppen och K 2-vitaminet gör att calciumet hamnar på rätt ställe dvs i skelettet eller i tänderna och inte i blodkärlen (åderförkalkning).

Effekten är kraftig och det lär vara så att man kan få hål i tänderna att läka och försvinna genom att man äter tillräckligt med vitamin.
Det sägs också att en tillräcklig tillförsel av vitamin-K2 kan få åderförkalkning att gå tillbaka.

Vegatus

Vitamin-K2 och gräs

K2 finns i kött och mjölkprodukter från boskap som betat gräs (och inte spannmål). Mängden är större på våren när gräset är spätt.

I dag är det svårt att finna produkter från boskap som ätit gräs och inte spannmål. Amerikanska nötkreatur är helt uppfödda på spannmål så de duger inte.
Vad det gäller svenska djur så varierar detta från besättning till besättning så när man står i butiken och skall köpa så vet man inte vad som gäller.

Djur från Australien och Nya Zeeland är som regel gräsuppfödda.
Detta gör att den som vill ha en tillräckligt stor mängd av vitamin-K2 i kroppen nog är hänvisad till att köpa tabletter.
Dessa finns i hälsokostaffärerna.

Skrivet av Vegatus grundare, doc Jörgen Boëthius