Vitamin D, solen och dess inverkan på oss

Det är väl känt att en brist på vitamin D ger engelska sjukan med missformade ben. Detta är mycket viktigt.

Vegatus

För om flickor får missformade bäckenben kan detta bli ett hinder för normala förlossningar när de blivit vuxna. Detta är en enorm katastrof. Dels för kvinnorna som dör i förlossningen. Dels för folket som helhet eftersom det inte föds några barn.

Våra avlägsna förfäder som vandrade ut från Afrika var naturligtvis starkt pigmenterade eftersom de var anpassade till en tropisk sol. När de sedan vandrade allt längre norr ut fick de en ökande D-vitamin brist eftersom den allt svagare solen inte kunde tränga igenom de mörka pigmenten vilket gjorde att vitamin D inte bildades.

Vegatus

Ljus hy ger mer upptag av D-vitamin

En ljusare hy blev en livsnödvändighet på mera nordliga breddgrader. Det är därför som vi nordbor utvecklat ljus hy och blont hår. Vilket gör att vi kan klara oss med mindre sol utan att få en allvarlig brist på vitamin D.
Trots vår ljusa hy är det ändå så i Norden att produktion av D-vitaminer med hjälp av solen i stort sett bara sker under sommardagarna mellan kl 10 och 14. Man kan därför förstå att vi lätt utvecklar D-vitamin brist och att det är nödvändigt att äta ett tillskott på D-vitamin.

I nordliga länder har vi en hel del sjukdomar som är vanligare på vintern än på sommaren. Exempel är t.ex. förkylning, depression och MS men det finns också många andra. Man har anledning att misstänka man blir mera mottaglig för sjukdomar under vintern pga en relativ D-vitaminbrist och att man skulle kunna minska frekvensen av många sjukdomar genom att äta ett tillskott av D-vitamin som är tillräckligt stort. Detta är helt riskfritt. Det skulle även få stora effekter både vad det gäller att minska mänskligt lidande och förbättra arbetsförmåga och ekonomi.

Skrivet av Vegatus grundare, doc Jörgen Boëthius