Kardiolog

Hjärtläkare

De specialister som behandlar sjukdomar i hjärtkärlsystemet är kardiologer. Det är en mycket viktig specialitet eftersom de sjukdomar det gäller är både vanlig och farliga. Vi har nu fått en ny kardiolog på Vegatus som heter Olof Nyqvist. Han har tidigare arbetat på Karolinska sjukhuset i Huddinge och vi är mycket glada att han har velat börja hos oss från årsskiftet.

Hjärt-kärlsystemet

Hjärtkärlsystemet är det system som transporterar olika typer av ämnen i kroppen. Det består av rör (blodkärl eller ådror) som går runt i kroppen. I blodkärlen flyter en vätska (blod). Blodet drivs runt i blodkärlen av en pump (hjärtat). Hjärtkärlsystemets uppgift är att transportera alla olika typer av ämnen som måste spridas från ett ställe till ett annat i kroppen.

Ett exempel på ett sådant ämne är syre. Alla celler i kroppen som är levande behöver hela tiden få en konstant tillförsel av syre för att livsprocesserna skall kunna fortgå. För att få detta att fungera finns ett speciellt ämne som heter hemoglobin i blodet (i de röda blodkropparna). Hemoglobinet har den egenskapen att det fastnar syre på det om det finns mycket syre i omgivningen och att detta syre lossnar om det finns lite syre i omgivningen.

När blodet flyter från hjärtat så kommer det ut i övriga kroppen och transporterar syre till cellerna som hela tiden förbrukar syre

Cellernas livsprocesser gör också att det hela tiden bildas ”slaggprodukter” som måste forslas bort. Även detta sker med hjälp av blodet. Det finns ett stort antal slaggprodukter och det exakta sättet för hur det sker varierar för olika slaggämnen. Det gemensamma är hela tiden att transporten sker med hjälp av blodet.

Med den här bakgrunden kan man förstå att det är helt nödvändigt att blodomloppet fungerar så att de olika cellerna i kroppen kan leva och fungera. Sjukdomar som drabbar blodomloppet är i princip sådana som gör att hjärtat slutar att fungera. Då upphör transporten av olika ämnen i hela kroppen och man dör mycket snabbt.

Hjärtkärlsystemet kan också drabbas av en principiellt annan sjukdomstyp där det blir stopp i ett blodkärl. Den delen av kroppen som får sitt blod från det ”igenkorkade” blodkärlet kommer då att dö. Den vanligaste orsaken till stopp i blodkärl är arterioscleros (åderförkalkning).

Sjukdomar som drabbar hjärtkärlsystemet blir mycket alvarliga och den vanligaste dödsorsaken i industrialiserade länder är hjärtinfarkt som uppstår när man får en propp i någon av de blodkärl som försörjer själva hjärtmuskeln.

Hur går det till?

Du ringer till oss och beställer en tid eller använder formuläret till höger. Vi försöker ordna en tid så fort som möjligt och lite beroende på vilken läkare man behöver gå till så får du tid hos specialist inom en vecka eller två.

Vegatus är en helt privat läkarmottagning, vilket innebär att vi tyvärr inte kan ta emot remisser och att högkostnadskort inte gäller här.

Öppettider läkarmottagningen:

Telefonbokningen är öppen kl 9.00 – 15.00

Hur betalar man?

Varje läkarbesök betalas vid besöket antingen med kort eller via faktura. Priset för läkarkonsultation är 1 700 kronor.

Vill du veta mer?

Boka tid på 08-122 000 20 eller mejla info@vegatus.se