Skiktröntgen / DT

Så fungerar datortomografi

Skiktröntgen är ett vanligt namn för datortomografi (DT eller på engelska CT). Tekniken är en utveckling av den vanliga röntgenundersökningen och ger mer detaljerade bilder i tre dimensioner, till skillnad från slätröntgen som ger tvådimensionella bilder.
Poängen med att använda DT datortomografi är att använda sig av röntgenstrålar från en roterande kamera. Därför undersöks patienten från flera håll samtidigt så man får en mer detaljerad bild som analyserar och presenteras digitalt. Skiktröntgen är en snabb och effektiv undersökningsmetod som används för att undersöka alla delar av kroppen.

Skiktröntgen och DT vid kliniskt arbete

De tredimensionella bilderna gör att behandlande läkare får en god bild av omfattning av till exempel en cancertumör i ett organ. Genom att noggrant undersöka exakt var tumören ligger så kan behandlingen planeras med större noggrannhet. Det ökar sannolikheten för att, till exempel vid en operation, så avlägsnas alla tumörvävnad. Samtidigt så minskar risken för att ta bort mer frisk vävnad som ligger nära tumören än absolut nödvändigt. (För att vara på säkra sidan så tar man en liten bit frisk vävnad vid avlägsnandet av en tumör, men med DT så kan denna säkerhetsmarginal hållas mindre. Vilket är bra.)

Skillnad skiktröntgen och magnetröntgen (magnetresonans)

Skiktröntgen och magnetröntgen bygger på olika metoder även om röntgenapparaterna ser snarlika ut.
I båda typerna av undersökningar så ligger patienten på en brits som rör sig genom en cirkulär öppning i vilken kameran sitter. Magnetkameran använder sig dock av magnetism och radiovågor medan skiktröntgen är en röntgenundersökning med roterande kamera. Det är en utveckling av traditionell slätröntgen.
Bilderna kan se relativt lika ut, men det finns dock avgörande olikheter i hur detaljerade de är och hur de visar skelett eller mjukdelar.
Det rör som patienten förs igenom är också av olika tjocklek. MR är mycket tjockare än DT, och det är således ytterst ovanligt att patienter som gör skiktröntgen / DT tycker att det är klaustrofobiskt.
DT är också en snabbare undersökning är MR, samt att utrustningen är billigare och finns på flera ställen inom vården.
För screening, dvs preventiva undersökningar och hälsoundersökningar med helkroppsundersökning, så bör man använda magnetresonanskameran för att undvika den strålning som datortomografin medför.

Våra undersökningar med helkropps scanning

Läs mer här om Maxi plus med helkropps-MR

Eller ring oss på 08-122 000 20 eller info@vegatus.se

Våra paket