KONTAKTA OSS

Om magnetresonans

Så fungerar magnetröntgen

Magnetröntgen (MR röntgen) och magnetkameraundersökning är två vanliga benämningar på magnetresonansundersökning. Med magnetresonans (MR) eller magnetic resonance imaging/tomografi (MRI eller MRT) så kan man avbilda de allra flesta delar i kroppen. Tekniken skiljer sig från traditionell röntgen och bygger på elektronisk magnetism.

Patienten ligger på en brits och förs långsamt genom den cirkulära elektroniska magneten. Då magnetfältet varieras så fungerar väteatomerna i kroppen i princip som kompassnålar och rätar in sig efter det skapade magnetiska fältet. Genom att se skillnaden mellan hur snabbt molekylerna i olika typer av vävnader reagerar på förändringen för att sedan återgå till sitt ursprungliga läge så kan man skapa bilder av patientens organ. På detta sätt kan man avbilda vilka organ som helst.

Är magnetröntgen farligt

Tekniken är helt ofarlig och det finns ingen risk med att göra upprepade undersökningar, eller att använda metoden för screening. Det kan dock uppfattas som obehagligt eftersom patienten måste ligga helt stilla under hela undersökningen och maskinerna tenderar att låta en hel del. För de som lider av klaustrofobi så finns det lugnande medel att tillgå. Patienten får hörlurar och kan lyssna på radio samt har under hela undersökningen tillgång till en knapp för att kalla på personalen.

Vilka ska inte göra MR

Om man har pacemaker, insulinpump eller annan elektronisk utrustning inopererad så ska man helst inte göra magnetresonansundersökning eftersom magnetismen kan påverka deras funktion. Lika så påverkas magnetiska clips (kirurgiska häftklamrar som ibland används istället för stygn) eller metallsplitter (som kan ändra läge och orsaka skada). Moderna proteser brukar inte vara något problem, men inför undersökning så är det bra att höra med personalen.

Våra undersökningar med helkropps-MR

Läs mer här om Maxi plus med helkropps-MR

Eller ring oss på 08-122 000 20 eller info@vegatus.se

Våra paket