Watson

11 augusti, 2015

Hej,
Och trevlig fortsättning på sommaren. Vi började igår efter sommarsemestern och det är ju som alltid lite blandat men inte bara dåligt. Jag har haft det fint speciellt på slutet när det äntligen blev lite varmt.

Under semestern har jag också fått klart för mig att det skett en kanske avgörande utveckling av artificiell intelligens inom datatekniken. Det rör sig om dataprogrammet Watson som från början utvecklades av IBM för att bli världsmästare i Jeopardy och som sedan gått vidare och blivit specialistläkare på cancersjukdomar och som för närvarande jobbar med att ta en fullständig läkarexamen i USA. Eftersom det är ett dataprogram kommer Watson inte kunna operera men han kommer att kunna svara på medicinska frågor också rörande enskilda patienter på samma sätt som en riktig läkare kan.
På IBM säger man att det rör sig om en helt ny förmåga och att detta för datatekniken innebär ett språng framåt av samma storleksordning som när internet infördes.

På Vegatus har vi tagit kontakt med IBM och vi hoppas att vi skall kunna utveckla tekniker där vi får nytta av Watsons nya och revolutionerande egenskaper. Under året hoppas jag kunna berätta för er om olika framsteg med detta arbete.

Men till dess, njut av sommaren som vi fortfarande har, sola och bada och ha det bra.

Hälsningar/
Jörgen