Svenskarna äter farligt mycket tillsatt socker

02 februari, 2014

 

Hej igen, I SvD från 4/2 2014 står det att svenskarna äter farligt mycket tillsatt socker. Det är bra att faran med stora mängder av socker nu verkar bli allt mera allmänt erkänd. Det är också viktigt att man inser att socker i sig är farligt och att det inte bara är så att socker gör en fet och att det är fetman som är farlig är farlig och inte sockret som sådant. Nu blir det klart utsagt att både socker och fetma är farligt. Av artikeln verkar det som om tillsatt socker på något sätt skiljer sig från socker som naturligt finns i vanliga livsmedel. Eftersom ”naturligt” socker och ”tillsatt socker” är identiskt samma saker kemiskt blir det svårt att förstå hur det kan vara en sådan skillnad. Sanningen är nog snarare så att det är mängden socker som skiljer. Stora mängder socker är farligt oberoende om sockret är naturligt eller tillsatt. Slutligen talas det bara om socker och man tar inte upp att stärkelse (Bröd, potatis, pasta osv) som kemiskt är en kedja av sockermolekyler sannolikt har samma effekt som socker eftersom det bryts ner till socker i tarmen och sen tas upp av blodet som socker. Allt detta är dock bara anmärkningar i marginalen. Det viktiga är att människor blir uppmärksamma på faran med att äta alltför mycket socker.

Hälsningar

Jörgen