Säker effekt av hälsokontroll

03 juni, 2015

 

Hej,
Det har dröjt lite sedan den sista bloggen beroende på att vi nu fått så mycket att göra att jag har svårt att hinna med. För några dagar sedan hände dock någonting som är så viktigt att jag måste blogga om det. Som ni säkert alla vet så har det förekommit en viss debatt kring om det är meningsfullt med hälsoundersökningar.

Nu har man från Karolinska institutet publicerat en sammanfattande och ganska slutgiltig rapport som säger att hälsokontroller är meningsfulla om de är kombinerade med en systematisk uppföljning. I sådana fall mår folk bättre och det gör att de blir mera effektiva i arbetet. Man kan också se att sjukskrivningarna minskar. Det är helt avgörande att hälsokontrollerna kombineras med systematiska uppföljningar. Detta är precis så som vi gör på Vegatus och därför blir det naturligtvis speciellt intressant för oss att få detta konstaterat vetenskapligt

De undersökte också hur mycket en arbetsgivare tjänar på att man gör denna typ av hälsokontroller inom ramen för företagshälsovården. Det visade sig här mycket glädjande att man som arbetsgivare får tillbaka mer än 3 gånger kostnaden för företagshälsovården i form av bättre arbetsförmåga och mindre sjukskrivningar. Detta är ju vad vi alltid trott och hoppats men det är ändå av avgörande betydelse för vår trovärdighet att få det goda ekonomiska utfallet bekräftat med solida vetenskapliga undersökningar! Det lönar sig att vara anständig och ta ansvar och det är ju verkligen en viktig kunskap att ta med sig.

Hälsningar
Jörgen