Mer om D-Vitamin

25 februari, 2015

 

Hej,
I det här inlägget kommer jag att berätta mera om D vitamin, som är ett ämne som verkar göra nytta på många olika sätt. Det är fortfarande oklart exakt vilka funktioner detta vitamin har men det visar sig att man över allt i kroppen har mängder av olika typer av receptorer för D-vitamin. Varje receptortyp svarar mot en speciell funktion i kroppen så D-vitamin påverkar kroppen på många olika sätt.

Ett scenario är att man för alla sjukdomar som är värre på vintern (när men inte har så mycket D-vitamin) skall misstänka att de beror på en brist på D-vitamin. Exempel på sådana sjukdomar är förkylning och andra infektionssjukdomar, depression, MS och mycket annat. Dessutom påverkar brist på D-vitamin gravida kvinnor och deras foster på olika sätt.

Det svenska klimatet gör att de flesta svenskarna har brist på D-vitamin under vintern och många har det också under sommaren. Det är därför klokt att äta ett tillskott som skall vara ca 2000ie (obs! detta är mer än vad Livsmedelsverket rekommenderar). Som regel måste man gå till en hälsokostaffär för att få sådana tabletter, på apoteken finns ofta bara tabletter som är alltför svaga.

Om man tar D-vitaminer på detta sätt skulle man kanske få ett hälsotillstånd på vintern som är det samma som på sommaren. Detta skulle självklart betyda att man blev friskare gladare och mindre ofta sjukskriven. (Bra för dig, din familj och din arbetsgivare). På Vegatus ska vi börja med att erbjuda fria D-vitamintabletter till alla som jobbar hos oss. Jag återkommer senare och rapporterar om effekten av detta.

/Jörgen