Magbakterier

02 februari, 2018

Nu kommer vi på Vegatus att utöka vårt program med en analys av de bakterier som normalt finns i tarmen och som är mycket viktiga för ens allmänna hälsa. Som ni alla vet är det mycket vanligt att människor har besvär med diarréer och förstoppning och magsmärtor. Detta kan naturligtvis vara ett tecken på någon allvarlig sjukdom som t.ex. tarmcancer eller ulcerös colit men som regel hittar men inte något sådant och man kallar då tillståndet för irriterad tarm (IBS/Irritabel Bowel Syndrom). Det är mycket ofta så att IBS beror på att man pga felaktiga matvanor och annat fått fel typ av bakterier i tjocktarmen.

Den egentliga orsaken till IBS är troligtvis att man äter för lite fibrer och att detta gör att de tarmbakterier som normalt äter fibrer blir färre och att man i stället odlar fram bakterier som äter t.ex. socker och som förorsakar IBS. För den som har IBS eller andra tarmbesvär kan det vara viktigt att få reda på hur vilka bakterier man har i tarmen och om detta kan förklara de symptom som man har. Tidigare har detta inte varit möjligt men numera kan man få en klar bild av vilka ens tarmbakterier är genom att analysera avföringen.

Vi börjar nu en verksamhet som är inriktad på att analysera vilka bakterier som finns i tarmen och sedan och sedan systematiskt ändra på detta så att tarmen får en normal funktion genom att dess bakterieinnehåll blir mera normalt.

/Jörgen