Insikter om D-Vitamin

01 april, 2016

Hej,
Nu har det hänt grejer kring D-vitaminer.
Vi har gjort analyser av D-vitamin i blodet sedan många år tillbaka. Kunskapsläget har varit oklart och det har funnits en del tecken på att mängden D-vitamin i blodet var viktig för hälsan men bevisen var inte så helt klara. Nu är det bättre och här kommer en sammanfattning.

  1. D-vitamin är nödvändig för att ben skall växa på ett naturligt sätt. Brist på D-vitamin ger engelska sjukan.
  2. Brist på D-vitamin ökar risken för cancer på ett väsentligt sätt, ungefär lika mycket som rökning ökar risken för lungcancer. Om man har D-vitaminbrist får man en ökning av risken inte bara för lungcancer utan för alla typer av cancer.
  3. Brist på D-vitamin ökar inte bara risken före cancer utan också för en rad andra sjukdomar som diabetes, demens, hjärtinfarkt.
  4. Brist på D-vitamin ökar också risken för att man drabbas av autoimmuna sjukdomar som ledgångsreumatism, struma, celiaki och mycket annat.

D-vitamin verkar fungera på så sätt att det gör det möjligt för kroppen att läsa av kromosomernas DNA på ett bättre sätt. Detta förklarar varför brist på vitamin D kan påverka så många olika sjukdomar. Dessa fynd gör att man nu kan förstå hur viktigt det är att mäta hur mycket vit D som finns i kroppen. För Vegatus är detta mycket uppmuntrande eftersom detta är precis vad vi gör rutinmässigt sedan lång tid. De nya insikterna gör att vi kan tolka våra resultat på ett säkrare sätt och ge bättre råd till våra patienter.

Hälsningar
Jörgen