Glutenintolerans

23 februari, 2015

 

Hej,
I dag står det en artikel i SvD om gluten, glutenintolerans och celiaki. Av artikeln att döma så har man främst tagit hänsyn till situationen för barn med celiaki dvs en sjukdom som förorsakas av att patienten är överkänslig för gluten och reagerar mot detta ämne (som finns i vete och andra sädesslag där man kan använda mjölet till brödbak). Reaktionen innebär att man får stora sår i tarmen som ger diarré och minskad förmåga att ta upp näring. Man mår illa och känner sig sjuk och har svår diarré.

Överkänslighet för gluten finns hos barn och hos vuxna som kan utveckla sjukdomen sent i livet. Symptombilden med kronisk diarré är inte allt för ovanlig och symptomen innebär att patientens livskvalitet minskas kraftigt. Att man i den situationen prövar med att utesluta gluten ur kosten verkar både klokt och rimligt. Om diarrén försvinner beror detta rimligtvis på någon typ av glutenöverkänslighet. Har man också andra positiva effekter av att avstå från gluten, så mycket bättre. Det hävdades i artikeln att patienterna inte skulle sluta att äta gluten för att göra det lättare för läkare att ställa rätt diagnos. Om man kan få en kronisk och besvärande diarré att upphöra genom att utesluta gluten ur maten så tycker jag att det diagnostiska finliret kanske får komma i andra hand i en sådan situation.

/Jörgen