Förbättrad screening för kärlsjukdomar och cancer

30 september, 2014

 

Hej,

Sedan min senaste blogg har det hänt stora saker. Vi har kommit överens med Aleris om att göra det möjligt att använda helkropps-MR för screening. Som det är nu tycker jag att Vegatus program för tidig upptäckt av typ II diabetes bör kunna ha stor betydelse för framför allt kärlsjukdomar som hjärtinfarkt. Detta eftersom 80% av alla hjärtinfarkter drabbar patienter med diabetes och dess förstadium prediabetes.

På Vegatus tycker vi oss kunna se att en systematisk kontroll av långtidsblodsockret gör att man ser utvecklingen av diabetes på ett tidigt stadium och att man genom omläggning av kost och motion kan hindra att diabetes bryter ut. Detta borde innebära en kraftig minskning av antalet hjärtinfarkter.

Den nya screeningen med MR kan på samma sätt kunna komma att ge en tidig varning för utvecklingen av cancer i de flesta organ Det finns ingen möjlighet att uppskatta hur stor en sådan cancermotverkande effekt skulle kunna bli. Effekten som man får av screening för olika specifika cancerformer (t. ex. livmodercancer, bröstcancer och prostatacancer) ger dock anledning till en viss optimism.

/Jörgen