Brist på D-Vitamin

I den här texten kommer jag att berätta mera om vitamin D och D-vitaminbrist, som är ett ämne som gör nytta på många olika sätt. Det är fortfarande oklart exakt vilka funktioner detta vitamin har. Men överallt i kroppen har man mängder av olika typer av receptorer för D-vitamin. Varje receptortyp svarar mot en speciell funktion i kroppen så D-vitamin påverkar kroppen på många olika sätt.

Vegatus

D-vitamin håller dig frisk

Ett scenario är att man för alla sjukdomar som är värre på vintern (när man inte har så mycket D-vitamin) skall misstänka att de beror på en brist på D-vitamin. Exempel på sådana sjukdomar är förkylning och andra infektionssjukdomar, depression, MS och mycket annat. Dessutom påverkar brist på D-vitamin gravida kvinnor och deras foster på olika sätt. Dels genom att hjälpa till vid uppbyggnaden av skelett och benmassa, men även vid utvecklingen av hjärnan. En finsk studie visar till exempel på samband mellan brist på D-vitamin och ADHD hos barn.

Vegatus

D-vitaminbrist på vintern

Det svenska klimatet gör att de flesta svenskarna har brist på D-vitamin under vintern och många har det också under sommaren. Det är därför klokt att äta ett tillskott som skall vara ca 2000ie (obs! detta är mer än vad Livsmedelsverket rekommenderar). Som regel måste man gå till en hälsokostaffär för att få sådana tabletter, på apoteken finns ofta bara tabletter som är alltför svaga.

Om man tar D-vitaminer på detta sätt skulle man kanske få ett hälsotillstånd på vintern som är det samma som på sommaren. Detta skulle självklart i förlängningen betyda att man blev friskare, gladare och mindre ofta sjukskriven. (Bra för dig, din familj och din arbetsgivare).

Skrivet av Vegatus grundare, doc Jörgen Boëthius