Fem myter om MR-undersökningar

10 September, 2019
MR-undersökning

Ett av våra paket som vi erbjuder på Vegatus är Maxi Plus med helkropps-MR. Vi får en hel del frågor om denna undersökning och tänkte därför i detta inlägg lista de fem vanligaste myterna som finns om undersökningen. 

 

“Strålning = farligt!”

Sant och falskt. Röntgenstrålning är farligt och många studier tyder på att den kan ge en ökad risk för cancer om man utsätts för den i stor grad.. En MR-undersökning är dock inte farlig då strålningen som sänds ut inte är röntgenstrålning.  Röntgenstrålning är den strålning som sänds ut när man tar röntgenbilder. 

 

“Man kan endast se tumörer som är enorma.”

Falskt. Vår utrustning som vi tillhandahåller tillsammans med vår samarbetspartner Aleris Sabbatsberg Röntgen, kan se tumörer som är minst 1 cm stora. 

 

“Det gör ont”

Falskt. En MR-undersökning gör inte ont men kan upplevas obehaglig om man inte trivs att vistas i trånga utrymmen under en längre tid.

 

“Man kan inte göra en MR-undersökning om man har klaustrofobi/cellskräck.”

Falskt. En del patienter som har varit hos oss har haft/har cellskräck. Vid dessa tillfällen informeras personalen vid Aleris Sabbatsberg Röntgen om detta och patienten kan få lugnande läkemedel vid behov. Många personer som har upplevt att trånga utrymmen är obehagliga har dock oftast tyckt att undersökningen inte alls var lika obehaglig som de hade trott innan de fått genomföra den. 

 

“Undersökningen tar flera timmar”

Falskt. Undersökningen beräknas ta cirka 40-60 min