Vegatus - Barnhusgatan 20, 111 23 Stockholm
08 - 122 000 20 | info@vegatus.se

Vegatus

Diagnos före symptom

Bedömning och rådgivning inom neurokirurgi, ryggsjukdomar och hjärntumör

Vegatus i Stockholm erbjuder, utöver sin huvudinriktning mot förebyggande medicin, också neurokirurgiska behandlingar. Vi utför dock inga operationer.  Den vanligaste sjukdomen är ryggsjukdomar som t ex diskbråck i länd- och halsrygg och liknande. Andra sjukdomar som behandlas av neurokirurger är t ex hjärntumörer, aneurysm (pulsåderbråck) hydrocefalus (vattenskalle) och svåra smärttillstånd.

Bedömning och rådgivning inom neurokirurgi och ryggsjukdomar

Vegatus verksamhetsansvarige läkare (Jörgen Boëthius) har en bakgrund med mångårig verksamhet som neurokirurg vid Karolinska sjukhuset.  En neurokirurg behandlar och opererar sjukdomar i och i närheten av hjärnan och ryggmärgen.

Den vanligaste sjukdomen är ryggsjukdomar som t ex diskbråck i länd- och halsrygg och liknande. Andra sjukdomar som behandlas av neurokirurger är t ex hjärntumörer, aneurysm (pulsåderbråck) hydrocefalus (vattenskalle) och svåra smärttillstånd.

Rådgivning vid hjärntumör

Vegatus kan erbjuda neurokirurgisk specialistkonsultation dvs man kan vända sig till oss för att få en oberoende bedömning av ett neurokirurgiskt sjukdomstillstånd och hur det skall behandlas.

Neurokirurgiska sjukdomar är sjukdomar som behandlas och opereras av neurokirurger. Hjärntumörer opereras nästan enbart av neurokirurger och det är alltid en neurokirurg i det ”team” som beslutar hur man skall lägga upp behandlingen av en enskild hjärntumörpatient. Neurokirurger behandlar också många andra typer av sjukdomar som t.ex. smärttillstånd och hydrocefalus och pulsåderbråck.

För patienter som har hjärntumörer eller någon annan neurokirurgisk sjukdom kan det ibland finnas ett behov att tala med en erfaren specialist som inte är bunden till sjukhuset eller det allmänna sjukvårdssystemet. Man kan då få en förklaring av vad sjukdomen innebär och en oberoende bedömning av sjukdomen och hur den skall behandlas.

Man får också en bedömning av om den planerade väntetiden till ”det stora sjukhuset” innebär några medicinska risker. Som regel kommer man naturligtvis att få höra i stort sett samma saker som man hört av sin behandlande neurokirurg men det kan ha ett värde att få det hela från en ny och oberoende källa. Om beskeden skiljer sig åt på någon punkt kan det också vara skönt att kunna diskutera detta på ett prestigelöst sätt.

Vad kostar det?

Genomgång av journaler mm och rådgivning beräknas ta en timme och kostar 1560 kr.Om det finns ytterligare behov som t.ex. konsultation med röntgenläkare kan summan bli högre. Du får besked om detta per telefon vid bokningen och får även en specificerad räkning på vanligt sätt.