Vegatus - Barnhusgatan 20, 111 23 Stockholm
08 - 122 000 20 | info@vegatus.se

Vegatus

Diagnos före symptom

Kronisk smärta

Smärta och smärtbehandling

Problem med kronisk smärta är mycket komplexa och svårbehandlade och för att försöka bemästra detta finns det läkare som har som specialitet att behandla kronisk smärta. På Vegatus är vi mycket glada att dr Margareta Wåström har denna specialitet.

Vill du boka tid hos doktor Wåström så ring gärna oss på  08-122 000 20.

Kronisk smärta

Alla vet hur det är att ha ont. Alla vet också varför man har ont. Det har man därför att någonting är fel med kroppen. En skada gör ont, en tandinfektion gör ont, tarmvred gör ont, njursten gör förskräckligt ont för att inte tala om förlossningar.

Den underliggande mekanismen för all ”vanlig smärta” är att det gör ont som skadar vävnaden. Skadan kan vara mekanisk, som när man fått ett slag, den kan vara termisk som vid en förfrysning eller kemisk som smärtan man får vid en magkatarr pga att magsäcken inte tål saltsyra. Smärtan uppstår därför att den skadade vävnaden retar speciella smärtnerver som finns över allt i kroppen. När det kommer signaler i just dessa smärtnerver så får hjärnan veta att någon del av kroppen håller på att skadas. Vilken del det är förstår hjärnan genom att se från vilken del av kroppen nerverna kommer och att det är fråga om kroppsskada förstår hjärnan genom att signalerna kommer i smärtnerver.

Normalt behandlar man smärta genom att se till att det som skadar kroppen slutar att göra detta, eller så kan man ge medicin som stoppar retningen av smärtnerverna eller eventuellt stoppar signalerna någon stans på deras väg i det centrala nervsystemet.

Om smärtan pågår under lång tid utan att man lyckas finna orsaken eller stoppar den på annat sätt så blir smärtan kronisk. Då blir smärtan kvar även om man senare lyckats finna orsaken till den och lyckats ta bort orsaken.  Det blir också så att vanliga smärtmediciner slutar att fungera. Det gör ont hela tiden vad man än gör.

Man tror att det går till så här. Smärtan uppstår genom att vävnad skadas och det uppstår nervaktivitet i smärtnerverna. Smärtnerverna går in till ryggmärgen och där kopplas de om till andra typer av nervceller som leder upp nervimpulserna till hjärnan där de når medvetandet och upplevs som smärta.

När smärtan varat länge kommer nerverna i ryggmärgen som leder smärtimpulserna att ”lära sig” det nya impulsmönstret. När det händer kommer nervimpulser inte bara uppstå ute i kroppen utan också i de nervceller i ryggmärgen som normalt leder smärtimpulser. Hjärnan kan inte veta om impulserna kommer från en skadad kroppsdel eller från kroniskt retade nervceller i ryggmärgen utan allting kommer att upplevas som smärta.

Problemet har blivit kroniskt och även ytterst svårbehandlat och på Vegatus kan dr Margareta Wåström hjälpa till med dessa symptom. Hon är på mottagningen varannan vecka och ser både smärtpatienter och gör omfattande hälsoundersökningar. 

Hur går det till?

Du ringer till oss och beställer en tid eller använder formuläret till höger. Vi försöker ordna en tid så fort som möjligt och lite beroende på vilken läkare man behöver gå till så får du tid hos specialist inom en vecka eller två.

Öppettider läkarmottagningen:

Telefonbokningen är öppen kl 9.00 – 15.00

Hur betalar man?

Varje läkarbesök betalas vid besöket antingen med kort eller via faktura. Priset för läkarkonsultation är 2 300 kronor.

Vill du veta mer?

Boka tid på 08-122 000 20 eller mejla info@vegatus.se

Image upload: 

Kontakta oss

Vill du veta mer?
Fyll i formuläret nedan.

"Det var skönt att det var någon som lyssnade"

 
Kund, september 2013